Wanneer er een terugval is in investeringen schaadt dat niet alleen de economie op korte termijn, maar ook op lange termijn. Daarom investeert het kabinet in een nieuwe tijdelijke regeling voor bedrijven om ervoor te zorgen dat ook in deze roerige tijden bedrijven blijven investeren: de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK).

Met de BIK kunnen bedrijven een deel van het bedrag van hun investering in mindering brengen op hun afdracht loonheffing. Ook als u wel investeert maar (nog) geen winst maakt kunt u gebruik maken van deze regeling!

 • Welke bedrijven kunnen van de BIK profiteren?
  Bedrijven die vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting verschuldigd zijn en loonheffing voor personeel afdragen.
 • Wat moet een bedrijf doen om de investeringskorting te kunnen krijgen?
  Een BIK-verklaring aanvragen bij RVO en de daarin opgenomen investeringskorting in de loonaangifte toepassen op de af te dragen loonheffing.
 • Vanaf wanneer en hoe vaak kan een BIK-verklaring worden aangevraagd?
  Dat kan vanaf 1 september 2021 en maximaal 4 keer per jaar.
 • Voor welke investeringen kunt u de BIK aanvragen?
  Als minimale investering per bedrijfsmiddel die onderdeel kan uitmaken van een aanvraag wordt uitgegaan van een bedrag van € 1.500, als minimale investering per aanvraag geldt een bedrag van € 20.000. Daarmee geldt een minimaal financieel voordeel van € 600 voor een bedrijf als het gebruik maakt van de BIK.

Een aanvraag voor de BIK kunt u doen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een aanvraag kan gelijktijdig voor meerdere investeringen in bedrijfsmiddelen gedaan worden. U kunt  maximaal één keer per kwartaal een aanvraag doen. De RVO controleert de aanvraag en geeft bij goedkeuring een BIK-verklaring af. Op grond van de BIK-verklaring kan u de BIK toepassen in de loonaangifte in het jaar waarin de BIK-verklaring is afgegeven.

De BIK is alleen van toepassing op nieuwe bedrijfsmiddelen. Daarnaast moet u voor de verzilvering van de BIK loonheffing voor personeel afdragen. De BIK kan dus niet toegepast worden door bedrijven die geen loonheffing afdragen. In aanvulling daarop kunnen bedrijven de BIK pas toepassen als de investeringen met een laatste betaling in 2021 en 2022 volledig zijn betaald en binnen zes maanden na volledige betaling in gebruik zijn genomen. Het aanvraagloket opent in ieder geval per 1 september 2021.

Bent u benieuwd of u gebruik kunt maken van de BIK of heeft u hulp nodig bij het aanvragen daarvan? Neem dan contact met ons op via [email protected] of 0183-201077.

Onderstaand de link waar u de brief van staatssecretaris van Financiën dhr. Vijlbrief aan de 2e kamer kunt downloaden:

Meer nieuws

Wij houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van administratieve, financiële- en belastingzaken.

Voor meer nieuws en actualiteiten, bekijk onze nieuwspagina.

Fiduro administratiekantoor

Wij helpen je graag verder!

Ben je op zoek naar een vaste partner voor je financiële administratie, loonadministratie of belastingen?

Stuur ons gerust een berichtje!