De Belastingdienst stuurt een brief aan ondernemers die minimaal 1 jaar geen btw aan de Belastingdienst hebben afgedragen of in aftrek hebben gebracht. De Belastingdienst gaat ervan uit dat de onderneming is gestopt. Heeft u een brief ontvangen en is uw onderneming niet gestopt? Stuur dan uiterlijk 2 september een brief.

Bent u inderdaad gestopt met uw onderneming? Dan hoeft u niets te doen. De Belastingdienst trekt het omzetbelastingnummer in. Krijgt geen bericht, dan moet u nog gewoon btw-aangiften doen.

De Belastingdienst kan het omzetbelastingnummer ook intrekken door gebrek aan economische activiteiten. Dan kan het zijn dat u btw moet betalen over de waarde van bedrijfsmiddelen die naar privé zijn overgegaan.

Niet gestopt
Bent u niet gestopt met de onderneming? Dan moet u uiterlijk 2 september 2019 een brief aan de Belastingdienst sturen met daarin de volgende gegevens:

  • het kenmerk van de ontvangen brief (ob-nummer)
  • waarom al minimaal 1 jaar is ingevuld dat niets aan te geven is
  • het telefoonnummer waarop de Belastingdienst u kan bereiken tijdens kantooruren
  • het e-mailadres (alleen als de Belastingdienst u per e-mail mag benaderen)
  • waarom uw klant volgens u onder een ontheffing, vrijstelling of bijzondere regeling valt
  • waarom uw klant volgens u onder de kleineondernemersregeling valt. Vul dan voor komende aangiften het bedrag van de voorlopige of definitieve vermindering in bij rubriek 5 ('Voorbelasting, kleineondernemersregeling en schatting').

Stuur uw brief naar het volgende adres:
Belastingdienst/Nihilaangiften
Postbus 2762
6401 DG Heerlen

Na ontvangst van de brief neemt de Belastingdienst schriftelijk of telefonisch contact op. Het omzetbelastingnummer trekt de Belastingdienst niet in voordat er contact is geweest.

Verzending in augustus
De reden van het versturen van de brieven in de zomermaanden is om het bestand zo zuiver mogelijk te krijgen voor het verstrekken van het nieuwe btw-identificatienummer. In het najaar stuurt de Belastingdienst een nieuw btw-identificatienummer aan alle geregistreerde ondernemers die een btw-nummer hebben waarin hun BSN is verwerkt. Als u of uw klant niet uiterlijk 3 september reageert op de brief, trekt de Belastingdienst het btw-nummer in en verstrekt in het najaar geen nieuw btw-identificatienummer.

Meer informatie
Lees meer in de brief ‘Intrekken van uw omzetbelastingnummer’.

Zoekt u een specialist? Bekijk de pagina boekhouder Gorinchem.

Meer nieuws

Wij houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van administratieve, financiële- en belastingzaken.

Voor meer nieuws en actualiteiten, bekijk onze nieuwspagina.

Fiduro administratiekantoor

Wij helpen je graag verder!

Ben je op zoek naar een vaste partner voor je financiële administratie, loonadministratie of belastingen?

Stuur ons gerust een berichtje!