Wilt u uw werknemers dit jaar een kerstpakket aanbieden? Het is dan belangrijk om de kosten hiervan op de juiste manier in uw administratie te verwerken om extra belasting te voorkomen.

De Belastingdienst ziet een kerstpakket als ‘loon in natura’. Dit loon moet je bij de loonsom optellen, waarover je vervolgens belasting betaald. Als het kerstpakket echter binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) past, hoeft er geen loonbelasting over betaald te worden.

In 2023 kun je 3% van de totale fiscale loonsom (tot €400.000) belastingvrij besteden aan onkostenvergoedingen en andere voordelen voor werknemers. Hieronder vallen ook kerstpakketten. Valt het pakket buiten de vrije ruimte moet u een eindheffing van 80% betalen over het overschreden bedrag.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat kerstpakketten belast loon worden. Dan moet een werknemer daar inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen over betalen. Daarnaast bent u ook geen werkgeverslasten verschuldigd over de waarde van de pakketten als deze in de vrije ruimte valt.

Maakt u gebruik van uitzendkrachten of freelancers en wilt u die ook een kerstpakket geven? Dan komt de eindheffing voor uw rekening. Is de waarde van uw kerstpakket minder dan € 136, dan bedraagt de eindheffing 45%. Boven € 136 is dit 75%.

 

Meer nieuws

Wij houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van administratieve, financiële- en belastingzaken.

Voor meer nieuws en actualiteiten, bekijk onze nieuwspagina.

Fiduro administratiekantoor

Wij helpen je graag verder!

Ben je op zoek naar een vaste partner voor je financiële administratie, loonadministratie of belastingen?

Stuur ons gerust een berichtje!