Steeds meer organisaties houden zich bezig met duurzaamheid. In zowel visie als strategie heeft duurzaamheid een plek, maar hoe kun je dit integreren in de arbeidsvoorwaarden? En welke fiscale aspecten komen hier bij kijken?

Groene arbeidsvoorwaarden, ook wel bekend als duurzame arbeidsvoorwaarden zijn voorwaarden die milieubewust gedrag en duurzaamheid op de werkplek bevorderen. Ze zijn gericht op het verminderen van de ecologische impact van het bedrijf en het aanmoedigen van werknemers om zich in te zetten voor een duurzamere levensstijl. Daarnaast dragen ze ook bij aan de bedrijfscultuur en een uitstraling die past bij de huidige maatschappij.

Enkele voorbeelden van groene arbeidsvoorwaarden kunnen zijn:

  • Flexibel werken
  • Fiets- en carpoolvoorzieningen
  • Educatie en bewustwording
  • Duurzame kantoorvoorzieningen
  • Milieuvriendelijke voordelen zoals elektrische bedrijfsauto’s en subsidies

Er zijn verschillende fiscale aspecten waarmee je rekening moet houden bij groene arbeidsvoorwaarden. Enkele relevante overwegingen zijn:

  • Fiets van de zaak: In Nederland kunnen werkgevers fietsen ter beschikking stellen aan hun werknemers voor zakelijk en privégebruik. Voor werknemers geldt een bijtelling voor privégebruik van de fiets van de zaak, vergelijkbaar met de bijtelling voor een leaseauto. Deze bijtelling wordt bij het inkomen opgeteld en kan van invloed zijn op de inkomstenbelasting die een werknemer moet betalen.
  • Thuiswerken: Als werknemers thuiswerken, kunnen ze bepaalde kosten als aftrekposten opvoeren bij hun aangifte inkomstenbelasting. Dit kan betrekking hebben op kosten voor het inrichten van een thuiswerkplek, zoals meubilair en apparatuur, en bepaalde telecommunicatiekosten.
  • Reiskostenvergoeding: Voor woon-werkverkeer zijn er belastingvrije vergoedingen beschikbaar, zowel voor regulier woon-werkverkeer als voor woon-werkverkeer met de fiets. Werkgevers kunnen hun werknemers belastingvrije vergoedingen bieden binnen bepaalde wettelijke grenzen.
  • Subsidies: Soms zijn er subsidies beschikbaar voor groene initiatieven op de werkplek, zoals energiebesparende maatregelen of duurzame mobiliteit.
  • Energiebesparende maatregelen: Voor bedrijven die investeren in energiebesparende maatregelen en duurzame technologieën, zoals zonnepanelen, zijn er fiscale regelingen zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) die kunnen helpen bij het verminderen van de belastingdruk.

Voor specifieke regels en voorschriften is het raadzaam om de meest recente informatie te raadplegen bij de Belastingdienst of neem contact met ons op.

Meer nieuws

Wij houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van administratieve, financiële- en belastingzaken.

Voor meer nieuws en actualiteiten, bekijk onze nieuwspagina.

Fiduro administratiekantoor

Wij helpen je graag verder!

Ben je op zoek naar een vaste partner voor je financiële administratie, loonadministratie of belastingen?

Stuur ons gerust een berichtje!