Vanaf 1 juli 2023 moeten grootverbruikers in Nederland voldoen aan de energiebesparingsplicht. Wees daarop voorbereid en doe alvast een check. 

De overheid wil met de energiebesparingsplicht meer inzicht krijgen in het energieverbruik van bedrijven, de duurzaamheid en efficiëntie hiervan. Hierbij wordt vooral gekeken naar de mate waarin ondernemers al hebben geïnvesteerd in het verlagen van hun energieverbruik.

Voor ondernemers die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar verbruiken geldt de informatieplicht energiebesparing. Deze bedrijven moeten om de vier jaar rapporteren welke maatregelen zij hebben genomen om energie te besparen. De eerstvolgende rapportage dien je uiterlijk 1 december 2023 in te dienen via het eLoket van RVO.

Voor bedrijven met een verbruik vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas per jaar, geldt de onderzoeksplicht energiebesparing. Deze bedrijven moeten ook hun energie-intensieve processen in kaart te brengen en aangeven hoe zij hierop gaan besparen.

Grote ondernemingen (groter dan mkb) moeten daarnaast ook nog iedere vier jaar een energie-audit uitvoeren. Hieruit komt een rapport voort dat inzicht geeft in alle energiebesparende maatregelen die zijn genomen.

Vindt de overheid dat u niet voldoende heeft geïnvesteerd? Dan kan het zijn dat u verplicht wordt om te investeren in het verduurzamen van uw bedrijf met extra energiebesparende maatregelen. Het gaat dan om investeringen met een maximale terugverdientijd van vijf jaar.

Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben. Dit houdt een primair fossiel energiegebruik in van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Heeft jouw kantoorgebouw geen energielabel C of beter? Dan mag je het niet meer als kantoor gebruiken. Vanaf 1 januari 2023 handhaven gemeenten en omgevingsdiensten op deze verplichting.

Handige links:

https://regelhulpenvoorbedrijven.nl/wetcheckerenergiebesparing/

https://infographics.rvo.nl/stappenplan/

Meer nieuws

Wij houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van administratieve, financiële- en belastingzaken.

Voor meer nieuws en actualiteiten, bekijk onze nieuwspagina.

Fiduro administratiekantoor

Wij helpen je graag verder!

Ben je op zoek naar een vaste partner voor je financiële administratie, loonadministratie of belastingen?

Stuur ons gerust een berichtje!