Voor het digitaal versturen of ontvangen van berichten heeft u Standard Business Reporting (SBR) software en een PKIoverheid services servercertificaat (PKIo-certificaat) nodig. Zoals voor het versturen van een aangifte inkomstenbelasting of het ophalen van een servicebericht.

Daarbij kunt u gebruik maken van 2 soorten PKIo-certificaten:

  • een public-root-variant of een
  • private-root-variant.

Beide varianten worden veilig beheerd en zijn goedgekeurd. De certificaten verschillen op 2 punten:

  • de geldigheidsduur en
  • de toepasbaarheid.

Geldigheidsduur
De maximum geldigheidsduur van een public-rootcertificaat is gemaximaliseerd op 2 jaar (of inclusief marge 825 dagen, ongeveer 2 jaar en 3 maanden). Certificaten die zijn aangeschaft vóór 1 maart 2018 kunnen overigens nog een langere geldigheidstermijn hebben.

Een private-rootcertificaat is drie jaar geldig.

Toepasbaarheid
Public-rootcertificaten zijn aangemeld bij softwareleveranciers waardoor webbrowsers ze automatisch vertrouwen. Een public-rootcertificaat is daardoor bruikbaar voor bijvoorbeeld het beveiligen van uw website.

Private-rootcertificaten worden niet aangemeld bij softwareleveranciers. Daardoor zijn ze niet zondermeer geschikt voor openbaar internetgebruik.

Aanschaf of vervangen certificaat
Gaat u binnenkort een certificaat aanschaffen of vervangen? Check dan welk PKIo-certificaat u nodig heeft en informeer bij een certificaatleverancier naar de mogelijkheden.

Bekijk onderstaande video van Logius voor meer duidelijkheid over het verschil tussen de 2 typen certificaten.

Meer weten?
Op de internetsites van Logius en SBR vindt u meer informatie.