Wilt u voorafgaand aan het indienen van de aangifte van uw klant zekerheid krijgen over de waarde van vastgoed? Vanaf 15 juli doet u dit niet meer met een aanvraag voor een gezamenlijke taxatie, maar voortaan gaat dit via een aanvraag tot vooroverleg. 

In het verzoek om vooroverleg moet u een duidelijke omschrijving van de casus opnemen, waarover u om een standpunt vraagt. Benoem ook alle relevante feiten en omstandigheden.

Hierbij is het Besluit Fiscaal Bestuursrecht (BFB) van toepassing. In het BFB gaat paragraaf 3 specifiek over vooroverleg en paragraaf 22 heeft betrekking op de vaststellingsovereenkomst. 

Hoge eisen onderbouwing
In het verzoek moet u de waarde van het betreffende vastgoed noemen en onderbouwen. Hier gelden hoge eisen voor. Voldoende onderbouwing is in ieder geval een taxatierapport dat voldoet aan de eisen van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) of van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De Belastingdienst stelt het meeleveren van een dergelijk rapport niet verplicht. Een andere onderbouwing die aan vergelijkbare kwaliteitseisen voldoet is ook mogelijk. U kunt hiervoor het standaardformulier vooroverleg en de checklist waardeonderzoekraadplegen.

Meer informatie
U leest meer over vooroverleg op belastingdienst.nl/vooroverleg/rulings.

Zoekt u een specialist? Bekijk de pagina boekhouder Gorinchem.