Elke zelfstandige ondernemer loopt risico. Een van die risico’s is arbeidsongeschiktheid. Om de gevolgen van arbeidsongeschiktheid te verkleinen kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. In geval van arbeidsongeschiktheid wordt er dan een bedrag uitgekeerd.

 

Vanaf 2027 wordt het hebben van een AOV mogelijk verplicht voor zzp’ers en ondernemers. Hoe dit precies in zijn werk zal gaan is nog niet helemaal duidelijk. Wel ligt er een voorstel voor een verplichte AOV met een maximale uitkering van €1.650 per maand. Dit is ongeacht het inkomen of de vaste lasten van desbetreffende persoon.

Het is daarom verstandig om uit te zoeken of een andere AOV niet beter bij u past. Zzp’ers en ondernemers die al een AOV hebben hoeven niet de verplichte AOV af te sluiten. Onder andere daarom zullen particuliere verzekeraars nog steeds een grote rol spelen bij het aanbieden van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Bij een particuliere verzekeraar krijg je ook een hogere uitkering op basis van je inkomen of je maandlasten.

De verplichte AOV zal gelden voor ondernemers, zzp’ers, beroepsoefenaars, directeuren, grootaandeelhouders en meewerkende echtgenoten. Zelfstandigen met personeel vallen misschien ook binnen deze groep, maar dit is nog niet duidelijk.

De hoogte van de premie zal naar verwachting ongeveer 8% van het totale inkomen bedragen. De maximale premie zal rond de €220 per maand liggen en natuurlijk ook de premie ook aftrekbaar van de belasting. De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering dekt, net zoals het wettelijk minimumloon, 70% van het laatstverdiende inkomen en maandelijks maximaal € 1650 bruto. Maximaal kun je dus een inkomen verzekeren van rond de € 30.000.

Meer informatie en definitieve voorwaarden zullen later nog openbaar worden gemaakt door de overheid.

Meer informatie? Wij helpen u graag met personeelsadvies.

Meer nieuws

Wij houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van administratieve, financiële- en belastingzaken.

Voor meer nieuws en actualiteiten, bekijk onze nieuwspagina.

Fiduro administratiekantoor

Wij helpen je graag verder!

Ben je op zoek naar een vaste partner voor je financiële administratie, loonadministratie of belastingen?

Stuur ons gerust een berichtje!