Het is alweer tijd voor de laatste btw-aangifte van het jaar 2020. In deze aangifte neemt u een aantal afrekeningen op over het afgelopen kalenderjaar.
 
In dit bericht leest u meer over privégebruik, belaste en vrijgestelde omzet en personeelsvoorzieningen.
 
Privégebruik
Het kan voorkomen dat u in privé gebruikmaakt van goederen of diensten uit uw bedrijf. Als u de btw over deze goederen of diensten eerder heeft afgetrokken als voorbelasting, moet u voor het privégebruik btw betalen.
 
Ook voor de auto van de zaak betaalt u voor het privégebruik btw in de laatste btw-aangifte van het jaar.
 
Belaste en vrijgestelde omzet
Heeft u omzet waarover hij btw moet betalen én omzet die is vrijgesteld van btw? Dan heeft u waarschijnlijk kosten en inkopen voor zowel belaste als vrijgestelde omzet. U maakt dan voor de aftrek van de belasting een inschatting van de uitgaven die hij doet voor belaste omzet.
 
De btw die u betaald heeft over kosten en inkopen die u gebruikt voor belaste omzet, mag hij aftrekken als voorbelasting. Aan het einde van het jaar bekijkt hij of deze inschatting klopt. Als het gebruik voor belaste handelingen van de gemaakte inschatting afwijkt en u voor uw klant btw moet corrigeren, doet u dit in de laatste aangifte van het jaar. U leest meer informatie over dit onderwerp in de btw-toelichting Inschatting van het gebruik op belastingdienst.nl.
 
Personeelsvoorzieningen
Btw over personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken is beperkt aftrekbaar. Alleen als u per jaar per werknemer of relatie niet meer uitgeeft dan € 227, kan hij de btw hierover aftrekken. Heeft u btw afgetrokken voor uitgaven die boven het drempelbedrag liggen? Dan moet hij deze btw terugbetalen in de laatste aangifte van het jaar.
 

Zoekt u een specialist? Bekijk de pagina boekhouder Gorinchem.

Meer nieuws

Wij houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van administratieve, financiële- en belastingzaken.

Voor meer nieuws en actualiteiten, bekijk onze nieuwspagina.

Fiduro administratiekantoor

Wij helpen je graag verder!

Ben je op zoek naar een vaste partner voor je financiële administratie, loonadministratie of belastingen?

Stuur ons gerust een berichtje!