Op 30 januari is de FIOD gestart met een reeks aanhoudingen in een strafrechtelijk onderzoek naar de oplichting van middenstanders. De oplichters doen zich daarbij voor als medewerkers van de Belastingdienst.

De FIOD en de politie Oost-Nederland (locatie Arnhem) hebben 6 mannen tussen de 20 en 39 jaar aangehouden. in Arnhem zijn 5 woningen doorzocht en is beslag gelegd op administratie, contant geld, bankpassen en pincodes van zogenoemde geldezels en een Mercedes. Ook vond de FIOD een belscript wat letterlijk beschrijft hoe middenstanders kunnen worden opgelicht.

De komende dagen worden nog 30 direct betrokken geldezels aangehouden. Ruim 200 andere in het onderzoek betrokken geldezels krijgen een niet-vrijblijvende uitnodiging om zich te melden bij de FIOD. De politie en de FIOD hebben 170 aangiften van gedupeerde middenstanders in onderzoek. In totaal heeft de criminele bende meer dan € 2,2 miljoen buit gemaakt.

Geldezels
Geldezels zijn vaak mensen die om uiteenlopende redenen graag snel geld willen hebben. Zij laten tegen een vergoeding tijdelijk (grote) geldbedragen op hun rekening zetten. Hierdoor kan crimineel geld worden witgewassen.

De gevolgen voor de geldezels zijn groot. Zo krijgen zij een strafblad. Daarnaast komt het voor dat ze het criminele geld dat over de bankrekening is gelopen na een civiele procedure moeten terugbetalen. Ook kunnen zij 8 jaar lang geen gebruik maken van financiële diensten van banken.

Handelwijze
De bende waar de verdachten deel van uit maken gaat als volgt te werk. Met behulp van een babbeltruc haalt zij middenstanders over om geld over te maken op bankrekeningen van geldezels. Verdachten doen zich hierbij voor als medewerkers van de Belastingdienst. De gebelde middenstander krijgt te horen dat er belastingschulden en boetes openstaan die hij direct moet betalen. Anders legt de Belastingdienst beslag.

Direct nadat het bedrag digitaal is overgemaakt nemen kassiers (handlangers) het geld contant op. De bende beschikt zowel over de pinpas als over de pincode van de geldezels. Uit het onderzoek komt naar voren dat er geldezels zijn bedreigd met een vuurwapen als zij niet meewerkten.

Belastingdienst
De Belastingdienst kan bellen voor een openstaande belastingschuld, maar zal nooit vragen direct geld over te maken. Gebeurt dit wel, verbreek dan de verbinding.

Meer nieuws

Wij houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van administratieve, financiële- en belastingzaken.

Voor meer nieuws en actualiteiten, bekijk onze nieuwspagina.

Fiduro administratiekantoor

Wij helpen je graag verder!

Ben je op zoek naar een vaste partner voor je financiële administratie, loonadministratie of belastingen?

Stuur ons gerust een berichtje!