Op dinsdag 12 september heeft de FIOD doorzoekingen gedaan in 2 woningen en een bedrijfspand. Er zijn 2 verdachten aangehouden: een 52-jarige man en een 46-jarige man. Zij worden verdacht van het plegen van faillissementsfraude en valsheid in geschrifte. Het fraudebedrag is ongeveer € 250.000. Tijdens de doorzoekingen is beslag gelegd op de fysieke en digitale administratie.

In 2016 doet een curator aangifte van een vermoeden van faillissementsfraude bij een vennootschap waarvan de hoofdverdachte feitelijk bestuurder was en 1 van de verdachte formeel bestuurder was. De curator was eerder betrokken bij faillissementen waarbij beide mannen een rol speelden. De curator stelde vast dat in de faillissementen de hoofdverdachte grote bedragen aan de inboedel heeft onttrokken. Ook ontbrak iedere keer een deugdelijke administratie. Hoofdverdachte is eerder persoonlijk failliet verklaard en heeft een schuld van circa € 3,5 miljoen.

Uit onderzoek blijkt dat de hoofdverdachte zich naar de buitenwereld voordoet als directeur van een nieuwe onderneming die de opvolger van 1 van de failliete vennootschappen is. Vermoedelijk zette hij personen en bedrijven aan hun facturen aan de failliete vennootschap te crediteren en valse facturen op naam van zijn nieuwe onderneming te zetten. De belofte dat deze dan zouden worden uitbetaald waren uiteindelijk ook vals.

Het vermoeden is dat de valse facturen werden opgenomen in de administratie en door verdachten werden gebruikt om de voorheffing omzetbelasting bij de Belastingdienst terug te vorderen.

Eveneens heeft de hoofdverdachte mogelijk onder valse voorwendselen bij 4 leasemaatschappijen dure auto’s geleaset en daar een schuld opgebouwd van ruim € 75.000.

Interesse gekregen in Fiduro? Kijk dan verder bij 1 van onze diensten: