Heeft u een aanmerkelijk belang (minimaal 5% van de aandelen) in een bv en wilt u geld uitkeren aan uzelf? Dit kan bijvoorbeeld door middel van het uitkeren van dividend.

Als u dividend uitgekeerd krijgt van een bv moet u in box 2 van de inkomstenbelasting betalen over dit dividend. Het tarief van box 2 is 26,9% in 2023. Ook een liquidatie-uitkering is belast met inkomstenbelasting in box 2. Deze uitkering kunt u vanuit de bv krijgen als deze wordt ontbonden.

Op 1 januari 2023 trad de Wet excessief lenen in werking. Deze wet moet het voor aanmerkelijkbelanghouders onaantrekkelijk maken om overmatig te lenen bij hun eigen bv. Alle schulden aan uw bv - met uitzondering van bepaalde eigenwoningschulden - worden boven een drempelbedrag van € 700.000 belast in box 2 van de inkomstenbelasting (dus alsof er sprake is van een dividenduitkering). Het drempelbedrag geldt voor fiscale partners samen en niet per persoon. De eerste peildatum is 31 december 2023.

Keert uw bv dividend uit? Dan moet uw bv daarop 15% dividendbelasting inhouden én afdragen aan de Belastingdienst. Omdat u over het dividend in privé 26,9% inkomstenbelasting verschuldigd bent in 2023, moet u per saldo nog bijna 12% van het uitgekeerde (bruto) dividend bijbetalen. De door de bv afgedragen dividendbelasting mag u namelijk verrekenen met uw inkomstenbelasting in box 2.

Meer nieuws

Wij houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van administratieve, financiële- en belastingzaken.

Voor meer nieuws en actualiteiten, bekijk onze nieuwspagina.

Fiduro administratiekantoor

Wij helpen je graag verder!

Ben je op zoek naar een vaste partner voor je financiële administratie, loonadministratie of belastingen?

Stuur ons gerust een berichtje!