Vanaf 1 januari 2023 gaat de btw op zonnepanelen van 21% naar 0%. Dit geldt voor alle zonnepanelen die worden geïnstalleerd op of bij een woning.

Mensen die nu zonnepanelen op of bij hun woning installeren moeten 21% btw betalen. Als er een btw-aangifte wordt gedaan kan dit uiteraard weer terug gevraagd worden, maar dit geldt alleen als u een btw-ondernemer bent. Vanaf 1 januari 2023 hoeft dit niet meer, want dan vervalt de btw.

Bij een woning hoort ook de garage, schuur of tuin. Verder kan het ook op een vakantiewoning toegepast worden. Het btw-percentage op de factuur is ook 0% als u zonnepanelen installeert op een bedrijfspand met woonbestemming. De zonnepanelen moeten dan wel gebruikt worden voor de woning.

Met een schermprint van het adres in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen kan een installateur of leverancier aantonen dat de zonnepanelen op of bij een woning geïnstalleerd zijn. Installeert u dus zonnepanelen op of bij een woning, houdt er dan rekening mee dat er een controle uitgevoerd kan worden. Houdt daarom goed in de gaten of u zonnepanelen met 0% btw moet installeren of met de gebruikelijke 21% btw.

Op 10 november 2022 zal de Tweede Kamer stemmen over dit voorstel, waarna het naar verwachting per 1 januari 2023 ingesteld zal worden.

Meer informatie? Wij helpen u graag met belastingadvies.

Meer nieuws

Wij houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van administratieve, financiële- en belastingzaken.

Voor meer nieuws en actualiteiten, bekijk onze nieuwspagina.

Fiduro administratiekantoor

Wij helpen je graag verder!

Ben je op zoek naar een vaste partner voor je financiële administratie, loonadministratie of belastingen?

Stuur ons gerust een berichtje!