Het plan om vanaf 2025 belasting te gaan heffen over het werkelijke rendement in box 3 (inkomstenbelasting) is door het kabinet opgesteld. Gisteren is de kamerbrief naar de Tweede Kamer gegaan.

Het kabinet stelt voor om mensen automatisch rechtsherstel te bieden op basis van een nieuwe berekening. Dit herstel geldt ook voor nog niet vastgestelde/opgelegde aanslagen voor 2020 en 2021. Uiterlijk 4 augustus 2022 krijgen belastingplichtigen (die hiervoor in aanmerking komen) het rechtsherstel. Mensen die niet op tijd bezwaar hebben ingediend en waarbij de aanslag al vaststaat, krijgen nog geen rechtsherstel. Hierbij is een uitspraak van de Hoge Raad in een andere box 3-procedure nog van groot belang. Die wordt in het najaar van 2022 verwacht.

Inmiddels heeft het kabinet ook een plan opgesteld om het werkelijke rendement te belasten vanaf 2025. Hierbij wordt gekeken naar de werkelijke verdeling van spaargeld en beleggingen. Voor het herstel zijn twee varianten.

De spaarvariant berekent de belasting op het spaargeld op basis van actuele spaarrente. Voor schulden wordt aangesloten bij de hypotheekrente. Bij beleggingen wordt – net als nu – uitgegaan van het gemiddelde rendement voor beleggingen.

In de forfaitaire variant past de Belastingdienst de forfaits aan, zodat deze beter overeenkomen met de gemiddelde rendementen in 1 jaar voor deze vermogen categorieën.

Voor meer informatie zie ook:

https://samenwerken.pleio.nl/file/download/61f691b7-dc2f-4a06-a650-5b63e4d0c83a/box3_infographic_def.pdf

Meer informatie? Wij helpen u graag met belastingadvies.

Meer nieuws

Wij houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van administratieve, financiële- en belastingzaken.

Voor meer nieuws en actualiteiten, bekijk onze nieuwspagina.

Fiduro administratiekantoor

Wij helpen je graag verder!

Ben je op zoek naar een vaste partner voor je financiële administratie, loonadministratie of belastingen?

Stuur ons gerust een berichtje!